Familia Omnia Mea

Direktlänk till inlägg 24 juni 2009

Lilla bus <3

Av Johanna Widoff - 24 juni 2009 10:03

  

Vecka 29

Barnet: 37 cm och ca 1.2 kg. Dess huvud är stort i förhållande till resten av kroppen och det är fortfarande magert utan underhudsfett. Än kan det fritt ändra läge och slå kullerbyttor i mammas mage. Det är vanligt att barnet vid den här tiden sparkar mycket men en del barn är mer stillsamma än andra. Om du är stressad eller upprörd reagerar barnet troligen på de stresshormoner som frigörs och cirkulerar över till barnet via moderkakan. Prova att lugna barnet genom att ta några lugnande andetag och slappna av. Prata lugnande, stryk över magen och rör dig mjukt så kommer de flesta barn till ro igen. Precis som efter födelsen.

Den här veckan är mycket viktig när det gäller hjärnans utveckling. När barnet är fött kommer det att ha hundratals miljarder av dessa celler. Det kanske verkar väldigt mycket men det gäller att ta vara på dem för efter födseln produceras inga fler.
Hjärnan har utvecklats så mycket att den kan hjälpa till att reglera kroppstemperaturen. Naturligtvis kan inte barnet göra det helt på egen hand utan behöver fortfarande din kroppsvärme för att hålla sig varm.

Ditt barn ser nu mer ut som en riktig baby. Det börjar bli riktigt fylligt och huden är lenare och blekare tack vare fettet det lagt på sig. Fettet är viktigt för förmågan att hålla sig varm. Barnet har nu också fått ögonfransar och kan blinka!


Mamman:
Det är högst individuellt hur stor mage du har. Även om måttet på tillväxtkurvan ligger högt så behöver ditt barn absolut inte vara särskilt stort. Det växande barnet blir allt mer utrymmeskrävande och pressar dina inre organ åt sidan. Livmodern trycker nedåt mot de stora blodkärlen. En del kvinnor får synligare, mer markerade blodkärl på benen och i ljumskarna. Är det besvärligt kan det hjälpa att sitta en stund med benen i högläge. På Apoteket finns särskilda stödstrumpor att köpa. De underlättar återflödet av blod från fötterna och uppåt.

Du är på upploppet nu – 11 veckor kvar! Under den närmaste tremånadersperioden kommer ditt barn att öka som mest i vikt och det gäller även dig.

Vaknar du plötsligt med kramp i vaderna? Kramp i benen är vanligt under graviditeten även om inte alla kvinnor får det. Experterna vet inte exakt vad som orsakar kramp; vissa hävdar att det beror på den ökade vikten medan andra tror att smärtan beror på kalcium- eller kaliumbrist. De kan också vara en följd av trycket från livmodern på nerverna som går ner i benen.
Om du får krampkan det vara till hjälp om du stretchar lite under dagen och innan du lägger dig. Se till att äta mat som är rik på kalcium (mjölkprodukter är det säkraste kortet) och likaså sådant som innehåller kalium, t ex. bananer. Lilla bus rör på sig en hel massa och det är lika underbart än <3 I måndags när jag låg i soffan såg jag hur magen som ”vågade” sig – det var lite lustigt det! Så nu tittar jag inte bara på tv på kvällarna utan också på magen som rör och bubblar sig när lilla busen sparkar och har sig där inne. Så härligt! Annars känner jag inte av så mycket, magen växer så klart och blir tyngre med, men det var ju inte att vänta något annat så jag är inte förvånad!

Har fortfarande inte något speciellt knasigt för mig jag kan skylla på graviditeten… Men är jag sugen på något gott blir det gärna malaco jordgubbsremmar eller ännu hellre Kina choklad/puffar, lättsaltade chips/popcorn och massor med frukt av alla dess slag. Torkad frukt och nötter har jag alltid tyckt om och den mesta maten äter jag blandat sådär (mkt duktig på att variera och balansera tycker jag)…
Men allt det tyckte jag om förut också, inte heller får jag panik ryck och måste ha NU PÅ MOMANGEN som jag hört att andra gravida kan få ibland. 

 
ANNONS
 
Ingen bild

Anna Smedin

11 juli 2009 20:05

Önskar dig så myciket lycka till med bebisen i magen, familjen -daniel och nea och allt annat! Det förtjänar en sådan toppenbrud som du!

Kramar och lyckoönskningar
Anna

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johanna Widoff - 22 februari 2017 05:31

Hallå där ute. Jag kan inte sova. Jag vill och tänker så myckey. Här ekar det tyst. Jag saknar att skriva men ibland går luften ur. Motivationen tryter och jag saknar mening. Ja, i perioder är det tungt, mera grått och ingenting går ihop, alls, kan...

Av Johanna Widoff - 18 maj 2016 11:20

  Jag har tappat bort orden och inte skrivit nästan någonting alls på väldigt (för mig) länge. Jag saknar det. Jag älskar att skriva av så många anledningar och det är en av mina drömmar.   Världen är en stressig plats, nya val som ska fattas ö...

Av Johanna Widoff - 26 november 2015 22:41

När mina barn är ledsna, eller har ont, då blöder mitt hjärta. När det känns som att det onda de bär på gör dem tysta och ledsna och berövar dem glädjen som jag önskar dem, då gör det ont i hela mig. När jag känner att de brottas med känslor och t...

Av Johanna Widoff - 16 augusti 2015 23:56

När sommaren är slut och allting börjar om... När ljuset (och värmen falnar, för mörker och svala vindar... Jag välkomnar höstens friska luft, klara färger och varma filtar. (även om det för stunden verkar som att sommaren bestämt sig för att stann...

Av Johanna Widoff - 12 maj 2015 10:59

Alla mammor och bonusmammor, alla halva- och nya familjer. Alla barn med två hem. Alla barn med många vuxna omkring sig. Pappor mammor, extra vuxna, föräldrar, plast, "låtsas" (!?), bonus... Vad vi än kallar oss, så är vi här, där, av någon anledning...

Presentation


Öppna ditt hjärta och följ dina drömmar!


Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Familia Omnia Mea     med Blogkeen
Följ Familia Omnia Mea     med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se