Familia Omnia Mea

Direktlänk till inlägg 13 juni 2011

Vad är respekt för dig?

Av Johanna Widoff - 13 juni 2011 17:42


Sökt på ordet RESPEKT och läst en hel del om detta tunga, stora, svår fångade ord. Det används med tyngd och eftertryck, men vad betyder det egentligen och hur visar man respekt? Är det någonting man har rätt till, någonting man får? Är det någonting man måste förtjäna?

 

Vad är respekt för dig?


Det jag ser när jag läser är att de flesta är överens om att alla ska respekteras, men att man också måste förtjäna respekt. Om en person inte förtjänar respekt av någon anledning ska denne ändå visas hänsyn för sin person och sina olikheter/egenheter.


Två viktiga ord till detta är att lyssna och att visa tillit. Att vara närvarande och uppriktigt lyssna till den person man möter, att lita till den personens uppriktighet inför det denne känner, tycker eller säger.


Detta hittade jag bland annat;

När vi tittar på synonym till ordet respekt ser vi dessa ord: omtanke, vördnad, hänsyn, fruktan, rädslan, auktoritet, prestige.”


Det här tycker jag är intressant att stanna vid och fundera över, vad respektive ord betyder och tillför eller innebär i samband med begreppet respekt. Två så olika ord som omtanke och fruktan, auktoritet och prestige…

 

När man respekterar varandra, betyder det att man t ex inte förlöjligar eller hånar varandras åsikter, utseende, status, religion etc.  Alla borde få respekt, men så är det inte.”


Utifrån detta kan man läsa, som många också skrev – du ska vara mot andra som du själv vill bli behandlad. Visa vördnad för en persons egenart, känslor, tyckanden och dennes gränser. Du ska lyssna och lita till denne.


Jag håller delvis håller med om; respekt ska förtjänas. För har alla rätt till respekt så går den rätten före! Även om det är lättare att visa vördnad för en person som möter mig som jag förväntar mig. Detta går åt båda håll, alla är olika, förväntar sig olika och har lite olika riktlinjer för vad som är respekt. Där återkommer ordet att lyssna och ta emot det som sägs.


Filosof Joel Feinberg skrev 1975 en artikel där han identifierade tre former av respekt…

Den andra formen, Observantia, är den moraliska formen av respekt. Den innebär att objektet för ens respekt genom sin blotta existens ställer rättmätiga krav på hur man behandlar det. Det är observantia som hänsyftas då man talar om lika respekt för alla.”


Om alla har rätt till respekt och respekt innebär att man t ex inte förlöjligar eller hånar varandras åsikter, utseende, status, känslor eller gränser (osv) så betyder det också att man måste kompromissa, ge efter och mötas någonstans i mitten.
Tillexempel om en vill äta ute, en hemma så kan man beställa mat. Om en vill äta picknick och den andre inte orkar gå ut, kan man äta på balkongen. Jag vet inte hur man bäst ger förslag på var och hur man kan mötas.
Respekt är också att möta varandra på ett trevligt sätt och inte tala illa om eller direkt till någon.

 
ANNONS
 
Ingen bild

Elin

14 juni 2011 11:27

På vilket sätt visar du Linda respekt? För de jag har sett, så visar du inte henne någon som helst jävla respekt. Det är klart att hon inte respekterar dig om du går emot vad hon har bestämt och andra saker. Du lägger dig i, speciellt i saker som du inte har med att göra. Ta dig en rejäl tankeställare över ordet respekt tycker jag.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johanna Widoff - 22 februari 2017 05:31

Hallå där ute. Jag kan inte sova. Jag vill och tänker så myckey. Här ekar det tyst. Jag saknar att skriva men ibland går luften ur. Motivationen tryter och jag saknar mening. Ja, i perioder är det tungt, mera grått och ingenting går ihop, alls, kan...

Av Johanna Widoff - 18 maj 2016 11:20

  Jag har tappat bort orden och inte skrivit nästan någonting alls på väldigt (för mig) länge. Jag saknar det. Jag älskar att skriva av så många anledningar och det är en av mina drömmar.   Världen är en stressig plats, nya val som ska fattas ö...

Av Johanna Widoff - 26 november 2015 22:41

När mina barn är ledsna, eller har ont, då blöder mitt hjärta. När det känns som att det onda de bär på gör dem tysta och ledsna och berövar dem glädjen som jag önskar dem, då gör det ont i hela mig. När jag känner att de brottas med känslor och t...

Av Johanna Widoff - 16 augusti 2015 23:56

När sommaren är slut och allting börjar om... När ljuset (och värmen falnar, för mörker och svala vindar... Jag välkomnar höstens friska luft, klara färger och varma filtar. (även om det för stunden verkar som att sommaren bestämt sig för att stann...

Av Johanna Widoff - 12 maj 2015 10:59

Alla mammor och bonusmammor, alla halva- och nya familjer. Alla barn med två hem. Alla barn med många vuxna omkring sig. Pappor mammor, extra vuxna, föräldrar, plast, "låtsas" (!?), bonus... Vad vi än kallar oss, så är vi här, där, av någon anledning...

Presentation


Öppna ditt hjärta och följ dina drömmar!


Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Familia Omnia Mea     med Blogkeen
Följ Familia Omnia Mea     med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se